Томислав Дончев: Имаме по-малко от година за техническата част на „Турски поток”

При срещите в Москва била зададена посока в редица сфери

България има по-малко от една година за уточняването и приключването на техническата част на „Турски поток“. Това заяви пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира посещението преди дни в Русия на премиера Бойко Борисов и разговорите с президента на страната Владимир Путин.
„Има принципен разговор, има ясно изразена позиция на руската страна, че това е възможно и предпочитано трасе. Оттук нататък то да се случи е необходима много работа на техническо ниво“, обясни Дончев. И допълни, че в момента газовата тръба е до турския бряг и предвид различните възможности за нейното трасе е важно ние да сме готови с предпроектното проучване и проектните документи за българския вариант на трасето.
Вицепремиерът подчерта, че в настоящата напрегната международна обстановка е много важно да се възстанови диалога и точно това е направено при визитата на премиера Борисов в Москва.
По-рано през деня Дончев заяви пред БНТ, че при визитата в Русия са настоявали за диалог и дори само това щяло да бъде добър резултат. По думите му при разговорите не може да се очаква премиер и президент да изчисляват обеми газ, милиарди кубически метри, да резервират капацитети и да чертаят трасета.
„Това са принципни политически разговори. Оттук нататък има да се свърши наистина много работа. И то не само в посока изчистване на всички детайли, с представители на "Газпром" например, когато говорим за газа. Тук има да се изчистят редица неща, включително и с Европейската комисия, защото противно на повърхностните разговори, темата не е само къде ще върви тръбата", заяви Дончев. „На първо място - абсолютно е сигурна доставката на газ. Второ - достъп до газ на добра цена. И на трето място - да си съхраним и да развием ролята си на държава, която транзитира и търгува с газ. Това означава допълнителни икономически ползи, геостратегическо предимство. Когато стоиш на газовата карта на Европа, тогава тази държава е от друга категория“, каза още вицепремиерът.