БДЖ спира, ако държавата не помогне

Шефът на железниците: Другият месец няма да има пари за заплати и за доставчици

Ръководството на БДЖ се надява правителството да се намеси по казуса със запорираните сметки. „Ако няма държавна намеса в БДЖ, а смятам, че това трябва да бъде направено, железницата трябва да спре”, категоричен беше изпълнителният директор на железниците Владимир Владимиров пред БТВ.

Част от сметките на БДЖ са запорирани, но те не смятат да разпродават активи. По-късно транспортният министър обяви, че ако се вземе помощ за БДЖ от бюджета, то тя ще бъде заем.

За момента положението в железниците в краткосрочен план е спокойно, защото са побързали да изплатят заплатите на своите служители преди сметките да бъдат запорирани.

„Следващият месец обаче ще бъде много голям проблемът – няма да е само заради заплатите, няма да можем и на доставчиците да плащаме. Държавата трябва да се намеси с една сума. Миналата година в края тя се намеси, тази година остатъкът трябва да бъде платен ”, каза Владимиров

„От сметките има изтеглени 20 млн. лв. Съдът е определил да бъдат взети 40 млн. лв., като на този етап са изтеглени половината”, поясни той.