Канада и Мексико отвръщат на САЩ – ще има ответни мита - bulgaria.utre.bg

Канада и Мексико отвръщат на САЩ – ще има ответни мита

01 юни 2018, 08:03 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Freeimages/Luiz Baltar

Вашингтон облага вноса на стомана с 25%, а на алуминия – с 10

Канада и Мексико ще наложат ответни мита на САЩ в отговор на решението на Вашингтон да наложи 25% тарифа на алуминия и 10 % на стоманата на тези две страни и ЕС. Канада вече обяви наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ. Сред тях са уиски, кленов сироп и метални изделия, тръби и жици.

„Днес ние сме обект на наказателни мита за канадския алуминий и стомана. Нека бъда ясен - те са напълно неприемливи!“, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.

Мексико направи същото с облагане на стомана и хранителни продукти, които ще струват на САЩ около 4 млрд. долара. По-скъп ще излиза вносът на ябълки, грозде, сирене и др.

„Продължаваме да работим в координация с Канада, за да продължим да защитаваме отворена, свободна и основана на правила търговия, включително успешно предоговаряне на споразумението за свободна търговия“, заяви външният министър на Мексико Луис Видегарай.

ЕС също отговори на действията на САЩ като определи решението на Тръмп като неприемливо. В обща декларация Германия и Франция се обявиха за контрамерки срещу Вашингтон.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят