След визитата в Москва – злоба в Президентството, че има резултати

Според „Дондуков“ 2 Борисов „блъфирал“ Путин, а руският президент си замълчал

Новините от визитата на премиера Бойко Борисов в Москва се посрещат на нож в президентската институция. Кампанията по омаловажаване на срещите на премиера беше подета още преди заминаването за Русия, продължи по време на посещението и не спря и днес.

На фона на публикациите в руските медии, че е бил проправен пътя на „Турски поток“ до България и че Борисов е политик „с далеч по-голяма тежест“ от президента Радев, шефът на кабинета на държавния глава Иво Христов отново провокира раздор със статус във Фейсбук и обяви, че Борисов „блъфирал“ Путин.  

Факт обаче е че Путин не е точно политик, който лесно ще се остави да бъде „блъфиран“. Руският държавен глава има сериозен и дългогодишен опит в държавното обвинение и не сме го виждали да мълчи и замазва след изказванията на чуждестранни политици. Напротив, поставянето на чуждестранни представители на мястото им е честа практика за него. Съвсем наскоро видяхме как я приложи на президента Радев, който беше решил, че в Москва може да води стратегически дискусии по време на формална държавна визита. Тогава по време на брифинга на двамата Путин заяви, че ще обсъди тези неща с Борисов.

Според Иво Христов обаче (който официално пише речите на президента и с това диктува и посоката на отношенията между президентската администрация с останалите институции), „Русия търси път за своята суровина към Европа, което ние представяме като постигната от нас договореност“.

„Безотговорно е обаче да се блъфира от трибуната в Кремъл, че сме се договорили. И не завиждам на цялото коментаторско-журналистическо войнство, ангажирано с утвърждаването на „историческия характер“ на визитата, приключила скоропостижно в късни доби“, пише още Христов, който освен към „блъфирания“ Путин проявява грижа и към журналистите.

В списъка с недоволните от това, че има среща Борисов-Путин, от която българският премиер си идва с резултати, наред с БСП и президента се наредиха и „Демократична България“. Те обаче видяха в станалото видим завой на „страната на Изток“.

„В такъв исторически момент, в който България е председател на Съвета на Европа, този акт на измяна на държавната ни политика, изглежда още по-унизителен и отдалечава перспектива ни за пълноценно членство в Еврозоната и Шенген“, заявиха от обединението на няколко партии, които организираха флашмоб преди вчерашното излитане.

Снимките, на които десетина души развяват знамена от мост обаче предизвикаха по-скоро иронични коментари под съобщението. Интернет потребители дори зададоха въпроса дали на моста не се е събрала цялата коалиция плюс симпатизантите им.