България в топ 5 на руските туристи за лятото

Политика

31-05-2018, 16:59

Снимка:

Facebook

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Привличаме ги с туристическия си продукт за семеен и детски туризъм

Туристическият отрасъл на страната е в остра конкуренция за руските туристи с Турция и Египет, сподели след срещите в Москва министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея:

„Много важни са стъпките, които бяха подкрепени на високо политическо ниво от премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин в настоящата геополитическа обстановка”.  
Ангелкова е провела срещи с министъра на културата на Руската федерация Владимир Медински, в чийто ресор е и сектор туризъм, и с ръководителя на Федералната агенция по туризъм (ФАТ) Олег Сафонов.
Освен към ключовия морски отдих посетителите от Руската федерация проявяват много голям интерес и към поклонническите, културно-историческите, балнео- и СПА, фестивалните и други специализирани услуги. Детските лагери също имат дълги традиции в нашите отношения. Министър Ангелкова коментира, че последните години са рекордни за посещенията на руски туристи у нас. Около 20 процента ръстпрез 2016г. а през 2017г. успяхме да запазим тези нива. Този летен сезон се очакват около 550 хил. руски туристи.

Според договореното в Москва 2019 г. ще бъде обявена за година на туризма на Русия в България и на България в Русия, и на тази база предстои да подпишем специална програма до края на годината. Това се случва за първи път изобщо в отношенията между двете страни и допълнително ще стимулира сектора, подчерта министър Ангелкова.