Нова вълна на поскъпване на ток и парно от 1 юли

Портфейл

31-05-2018, 14:35

Снимка:

Пловдив утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Токът може да поскъпне средно с 1.89% от юли

Около 2% по-скъп ток, а парното чака цената на природния газ

Плащаме по-скъпи ток и парно от юли. Предстоящото поскъпване на електро и топлоенергията беше обсъдено от КЕВР и енергодружествата. Предложението на регулатора е токът за бита да скочи средно с около 2% за различните ЕРП-та.

1.79% увеличение е определил КЕВР за ЧЕЗ от 1 юли, макар че чешката компания поиска 5% увеличение на дневната тарифа и 51% по-скъп ток през нощта. За абонатите на ЕВН поскъпването ще е 1.8%, въпреки заявеното 6.19% увеличение на дневната и 21.6% - на нощната тарифа от доставчика на ток. Увеличението е най-голямо за клиентите на Енерго ПРО – 2.95%, при поискано от компанията 2.6 на сто поскъпване на дневната и 1.69 на сто при нощната тарифа.

При парното и топлата вода КЕВР предлага поскъпването да е до 9 на сто за някои градове. За София увеличението на сметките, ако се запази цената на природния газ, ще е с 1.5%, за Пловдив и Враца от КЕВР дори предлагат леко поевтиняване.

Окончателното решение с колко ще поскъпнат ток и парно ще бъде взето в края на юни.

„Комисията продължава да провежда консервативна политика спрямо цените на енерго услугите и да не допуска сериозно увеличение”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Единственият фактор, който към момента не е отчетен в предложените цени на ток, парно и топла вода от 1 юли, е цената на природния газ. Прогнозата на „Булгаргаз” е за 16% поскъпване, но едва на 11 юни дружеството официално ще представи своето заявление за цени на синьото гориво.

„Това е суровина, която идва с фиксирана цена на границата на България, и ако тя се промени, ние ще трябва да я отразим по подходящия начин”, коментира Иван Иванов. Той напомни, че на световните пазари продължава тенденцията за поскъпване на суровия петрол, който също пряко влияе на ценообразуването на природния газ за нуждите на бизнеса и домакинствата у нас. 

Отражението на по-високите цени от 1 юли ще усети най-силно бизнеса, смята Иван Иванов. Битовите потребители в летния сезон имат нищожно потребление на природен газ. Само 2 до 3% от населението на страната е газифицирано.

Относно постигнатото споразумение на ЕК и „Газпром”, в което руският доставчик се задължи да намали доставните цени за 8 страни от ЕС, в т.ч. и България, председателят на КЕВР заяви, че руският доставчик сам няма да промени цените и затова е необходимо да започнат преговори между българското правителство и „Газпром”. Затова Иванов настоя българската страна да реагира възможно най-бързо.