Кредитор запорира 40 млн. лв. на БДЖ

Общество

31-05-2018, 09:26

Снимка:

БДЖ

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Транспортно министерство търси решение, за да не се стигне до спиране на работа

Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на БДЖ Холдинг, са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози, съобщава БНТ. Става въпрос за 40 млн. лв. Запорът е частичен, обясни заместник-министъра на транспорта Велик Занчев.

„103 млн. е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година - 120 милиона евро. Ние сме изплатили част от нея и към момента Холдинг БДЖ дължи 103 милиона главници и лихви и тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията е БДЖ- Пътнически превози, те са запорирали сметките на БДЖ - Пътнически превози, така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари“, обясни зам.-министърът.

Търси се решение, за да може да не се стигне до спиране на оперативната дейност на дружествата в Холдинг БДЖ, коментира ситуацията заместник-министър Занчев.

„Обсъждаме най-различни варианти, като имаме конкретен, върху който ще се спре финансовото министерство, ще го оповестим и ще задействаме механизма, така че да няма проблем и да не спре оперативната дейност на холдинг БДЖ. За съжаление ние водим интензивни разговори с кредиторите, но сега те втвърдиха позицията и затова сме изправени пред този казус“, обясни още Занчев.