Насилието в детството увеличава риска от ранно пропушване

Общество

30-05-2018, 17:23

Снимка:

freeimages.com

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Близо 90% от 16-годишните са опитвали алкохол

Физическото насилие в детството увеличава 3.6 пъти риска от пропушване на по-късен етап в живота. То увеличава риска и от ранно начало на сексуалния живот, както и риска от множество сексуални партньори. Това сочат данните от проведено проучване на Националния център по обществено здраве и анализи.
Анкетирани са били 600 студенти по медицина от 6 различни български университета. Изследването показва, че насилието в детството е широко разпространено. 40,9% са преживели емоционално насилие, 28% физическо, 11,3% - сексуално. 9,3% от участниците в изследването споделят, че са били физически пренебрегвани в детството си. Различните форми на насилие се отразяват на развитието на детето, като променят неговите емоционални, социални и когнитивни способности.
Например, емоционалното насилие води до пропушване в ранна възраст и злоупотреба с алкохол. Ако пък детето е преживяло сексуално насилие, то вероятността от ранна сексуална активност и множество партньори е много голяма.
Половината от младите хора в България започват сексуален живот на 16-годишна възраст. 35% от тях не са използвали предпазни средства по време на първия си полов акт. Висока е и употребата на алкохол – 86% от българските ученици на 16 години поне веднъж са пробвали алкохол, по данни на ESPAD за 2015 г. 35% пък от тях са опитвали наркотици.