Въвеждат нови минимални стандарти за храните през юли

Общество

30-05-2018, 10:25

Снимка:

bTV

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Не по-малко от 75% месно съдържание в кренвиршите и надениците

До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов пред bTV. Задължителните стандарти за основните храни са мярка срещу двойния стандарт при продуктите. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.
„Направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо. Започнахме работа по създаването на такъв стандарт“, каза Порожанов. По думите му ще бъда наложен стандарт за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица и други месни продукти.
По думите му продуктите, които не отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.