БСП обвини правителството, че не финансира белодробни трансплантации; МЗ съобщи, че е създадена необходимата организация

Политика

29-05-2018, 17:43

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Преговаря се с клиники в Австрия, Франция, Германия, Великобритания да извършат трансплантациите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и Асоциацията Пулмонална Хипертония България заявиха на съвместна пресконференция, че правителството не отпуска 3 млн. лв., които са необходими за трансплантации на няколко човека. Нинова постави ултиматум на управляващите още утре да намерят парите за нуждаещите се. 

Лидерът отправи и няколко въпроса към тях, искайки незабавни отговори - дали България дължи пари на европейски клиники и затова отказват да лекуват българи, и вярно ли е, че страната ни не е подновила договора си с клиника за трансплантации във Виена. 

На въпрос към асоциацията защо търсят подкрепа от БСП, те отговориха, че това са хората, които са им подали ръка.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че е създадена необходимата организация за тези хора, които се нуждаят от бърза белодробна трансплантация, тя да бъде осъществена.

„За най-спешните случаи създаваме организация и използваме и МВнР, и нашите посланици. Влезли сме в преки контакти с някои болници в Австрия, Франция, Германия, Великобритания, за да може да уточним условията и тези хора, които се нуждаят от бърза трансплантация, тя да бъде осъществена“, заяви Ананиев.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че не дължи пари на австрийската болница, в която са правени трансплантациите на бял дроб до началото на тази година. България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова се срещнаха с пациенти с белодробни заболявания, които протестираха днес.

Дългосрочното решение на този проблем е развиването на дейността и обучението на кадрите в болница „Лозенец“ и в УМБАЛ „Св. Екатерина“, които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб, посочват от МЗ.