Намаляват болничните легла

Политика

29-05-2018, 14:08

Снимка:

УМБАЛ "СВ. Анна"

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Ананиев обеща да не се отказва медицинска помощ

Правителството прие Националната здравна карта. Основният момент в нея е намаляването на болничните легла. Предвижда се от 38 803 легла в болници в цялата страна те да бъдат намалени на 33 421.  Броят им е 608 легла повече в сравнение с първоначалното предложение. По този начин на 45% от населението се осигурява поне по една хоспитализация.

През 2007 година използваните болнични легла са били 24 700, което показва, че 1/3 от всички болнични легла не са били използвани.

 „Няма никакво съмнение, че хората, които имат нужда от помощ, няма да бъдат оставени без лечение. Гарантирам, че няма да има български гражданин, на когото да му бъде отказана медицинска помощ на базата на това, че някъде не са разкрити легла. Там, където се яви необходимост от откриване на допълнителни легла – ние ще дадем съгласие“,  заяви здравният министър Кирил Ананиев.

В областите, в които броят на болничните легла надвишава потребностите на населението, Националната здравноосигурителна каса ще сключва договори с лечебни заведения по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването.