Международна спецакция на връх Ком - bulgaria.utre.bg

Международна спецакция на връх Ком

29 май 2018, 13:35 | Марияна Толева
  • Снимка:
    МВР

У нас е задържан администратор на сайт за детска порнография и пране на пари

Служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП и Нидерландската полиция участваха в международна операция срещу сайт за детска порнография и пране на пари.  

Посредством две компании са предоставяни хостинг услуги за престъпните дейности. Те са били свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, предоставяне на интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и пране на пари.

Собственикът на двете компании е арестуван в Тайланд, а техническият администратор на сайта - на територията на България. Установено е, че администраторът е пребивавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. Той е задържан на връх Ком. Наложена му е постоянна мярка за задържане, с цел екстрадиция за Кралство Нидерландия.

Двамата са използвали анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност. Задържаните са били наясно относно съдържанието, което е хоствано, и въпреки това не са предприели действия за спиране на разпространението.

Уебсайтът вече е свален, като са направени копие на цялата база данни за клиентите. По-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, са извън пределите на Нидерландия и България.

С реализирането на операцията успешно е прекратено тригодишно разследване, съобщават от МВР.

 

 

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета