Ще има нови стандарти – минимум месо в колбасите

Общество

29-05-2018, 09:31

Снимка:

Freeimages/Yucel Tellici, Olga Koldin

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

В момента ползват лед и вода, а соята също е разрешена

Нови стандарти за минимум месо в колбасите обсъждат Министерството на земеделието и храните и бранша. Колко ще е количеството в проценти е рано да се каже. Във Великобритания например в наденицата трябва да има минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30%.

„В стандарт „Стара планина”, който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо”. Това заяви пред НОВА ТВ Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.

По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена.

„Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието.