Карло Котарели трябва да спаси Италия от политическата криза

Свят

28-05-2018, 20:36

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Ако кабинетът му не получи одобрение, ще се насрочат нови избори през септември

Президентът на Италия Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на бившият икономист от МВФ Карло Котарели. Той обаче ще бъде премиер на страната временно. След като получи мандат от президентът Котарели заяви, че ще предложи кабинет и програма, която включва приемането а бюджет за следващата година. След неговото приемане правителството ще подаде оставка и ще се насрочат нови избори.  „При липса на доверие от страна на парламента, правителството незабавно ще подаде оставка и ще насрочи избори през септември“, обяви още Котарели.

Всъщност това е и най-вероятният сценарии според експертите. Популистките партии „Пет звезди“ и „Лига“, които се наложи да върнат мандата за съставяне на правителство, обявиха, че няма да подкрепят Котарели.

Нещо повече те призовават за стачни действия в Италия. Матео Салвини – лидерът на „Лига“  призова италианците за масови протести и обвини Берлин и Германия, че се месят във вътрешната политиката на Италия.  Лидерът на „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо призова за мирни протести, които да „вдигнат малко шум“. Той посика и демонстрация на 2 юни – националния празник на Италия -  деня, когато страната става република през 1946 г.  „Защо не си признаем, че в Италия няма смисъл да гласуваме, след като рейтингови агенции и финансови лобита назначават правителството?“, написа по-рано той.

До това се стигна след отказа на президента да приеме за Паоло Савона за министър на икономиката и така Италия се оказа отново без правителство.