До седмица изплащат парите на работещите в болницата в Ловеч

Общество

27-05-2018, 14:34

Снимка:

Freeimages/zarko kecman

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Лечебното заведение ще получи 1 022 985 лв. безлихвена финансова помощ

До края на следващата седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ –Ловеч, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Болницата ще получи 1 022 985 лв. безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персонал. Това е решило правителството.

В инвестиционната програма на министерството са предвидени допълнително 175 хил. лв. за оборудване, което е предпоставка за подобряване дейността на водещи структури в болницата, допълват от здравното ведомство.

Министерството на здравеопазването е постигнало споразумение за разсрочване на задълженията на лечебното заведение към основните кредитори, като най-големият кредитор е опростил лихвите и 300 хил. лв. от задълженията на болницата, а останалите са приели периоди на погашения, които позволяват оптимално реализиране дейността на МБАЛ.

Многопрофилната болница със смесено държавно и общинско участие в капитала е приоритетна за държавата, за местната власт и е основен фактор за развитие на здравеопазването в област Ловеч, посочват от здравното министерство. Предприети са действия за анализ и сигнализиране относно причините и факторите, довели до тежкото финансово състояние на МБАЛ "Проф. д-р Параскева Стоянов". За да има гаранции, че лечебната дейност ще се реализира законосъобразно и целесъобразно в лечебното заведение се търсят подходящи механизми за реализиране на оздравителния план. Той трябва да се изпълнява така, че да гарантира лечебната дейност и разпределението на паричните потоци, както за лечение на пациентите, така и за осигуряване спокойствие и предвидимост в работата на персонала на областната болница, допълват от Министреството на здравеопазването.