За свободното изучаване на български език в Украйна се обяви Борисов

Политика

26-05-2018, 19:32

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Премиерът се срещна с президента Петро Порошенко

За безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от българската общност се обяви министър-председателят Бойко Борисов в Киев, столицата на Украйна, където е на посещение по покана на президента Петро Порошенко, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът посочи, че чрез своята администрация и институции държавата ще продължи да съдейства за това. Той приветства подписаната в края на април Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да изучават майчин език.
Борисов припомни, че ангажираността на страната ни се изразява и в отпуснатите средства за образование в Украйна. До момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 хиляди евро. 
„Винаги сме били за мир“, подчерта премиерът. Той посочи, че изходът от кризата в Украйна, е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато.
Борисов потвърди, че разглежда изграждането на инфраструктура като възможност за постигане на стабилност, икономически растеж и подобряване на доходите и живота на хората.
„Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България“, посочи министър-председателят, който е първият български правителствен ръководител, направил посещение в Украйна от 14 години.
Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на страната, както и за отношението на правителството ни по теми като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от ЕС. Той посочи, че разчита на България и на Българското председателство така, както е поставило въпроса за Западните Балкани, да разглежда и инициативата на ЕС за Източното партньорство. За нас свързаността и особено изграждането на коридор №4 е от изключително значение, посочи Порошенко.