Борисов в Хърватия: Да не допускаме нови конфликти на Балканите, заедно можем да постигнем много

Политика

26-05-2018, 12:15

Снимка:

Правителствена информационна служба

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пленкович към Борисов: 17 май ще остане в историята

Темата за Западните Балкани да не слиза от европейския дневен ред, призова премиерът

„Трябва да направим всичко възможно да не допуснем отново конфликт като този в бивша Югославия. Това са нашите Балкани, нашата Европа и затова трябва да положим огромни усилия. Обединени можем да свършим много работа.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който проведе среща с хърватския си колега Андрей Пленкович в Загреб. Борисов допълни, че трябва да се гарантира, че темата за Западните Балкани ще остане в дневния ред на Европейския съюз. „Ако не го направим, тогава срещата на върха в София е била просто една добра среща“, допълни Борисов.
Той посочи, че е обсъдил темата и с папа Франциск при аудиенцията си вчера и е получил съгласието му да посети България, Румъния и при възможност и друга държава от региона с основната цел да изпрати послание за мир и разбирателство.
Започнахме да решаваме проблемите в София и разчитаме на Хърватия да продължи процеса, каза Борисов. И допълни, че диалогът може да доведе до разбирателство, дори между държави с многогодишни проблеми. Той даде пример в новия етап в отношенията между България и Република Македония и разказа за поредното съвместно честване, обединило двете страни – отдаването на почит в Рим на делото на светите братя Кирил и Методий.
Премиерът Пленкович поздрави министър-председателя Борисов за организираната Среща на върха в София, която постави темите за Западните Балкани след 15-годишна пауза. „Това беше послание към всички наши съседни държави да продължат с реформите, а съвместно с тях и да изграждаме свързаност - транспортна, дигитална инфраструктура“, коментира хърватският премиер. Той отбеляза чудесните политически и икономически отношения между Хърватия и България и подчерта, че ще продължи съвместното сътрудничество за влизане на страните в Шенгенското пространство и в еврозоната.