България и Гърция обсъждат казуса със съдените българи, чийто коли са ползвани за трафик

Общество

25-05-2018, 19:19

Снимка:

МВнР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Бившите собственици на автомобили да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова Захариева

Консултации между България и Гърция, в които да вземат участие представители на МВР, правосъдното министерство и омбудсмана, са били поискани от родното Министерство на външните работи. Поводът са зачестилите случай на съдени българи, които са продали автомобилите си, а колите в последствие са били използвани в Гърция за трафик на мигранти. „Проведох среща и с гръцкия външен министър“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя посочи, че въпросът е поставен на възможно най-високо ниво. „Срещаме разбиране от страна на гръцката изпълнителна власт, надявам се да получим такова и от тяхната независима съдебна система и прокуратура“, отбеляза вицепремиерът.
Днес е била проведена работна срещу между министър Захариева, омбудсмана Мая Манолова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов.
„Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността“, призова министър Захариева. Тя припомни, че по гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът.
На днешната среща е било обсъдено и създаването на работна група с участието на представителите на институциите, за да се огледа законодателството ни по отношение на ангажимента на новия собственик да извърши промяна в регистрацията и талона.
Омбудсманът Мая Манолова заяви, че десетки български граждани са застрашени от сериозни присъди в Гърция заради "дупка" в българското законодателство, която частично е запълнена със законовите промени, влезли в сила от 1 януари тази година. Според нея са необходими допълнителни промени в закона, които да задължат всички, които купуват автомобили, в кратки срокове да ги пререгистрират, да има ясни ангажименти да сменят талона на автомобила.