БНБ-Присъединяване към еврозоната ще ускори реформите в България

Портфейл

25-05-2018, 17:29

Снимка:

freeimages / Filippo Vicarelli

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Повече от две десетилетия имаме парична стабилност, заяви Димитър Радев

Процесът на присъединяване към еврозоната, който започва с участието в т. нар. чакалня, ще бъде катализатор на реформи в България и ще окаже благоприятно развитие за икономиката. Това мнение изразява управителят на БНБ Димитър Радев в изданието "Световен публичен инвеститор" (Global Public Investor) на Официалния форум на парични и финансови институции, съобщи БНБ.
Радев е заявил, че като бъдещ член на еврозоната България проявява силен интерес към реформите в нея. Пълното изграждане на банковия съюз е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първото полугодие на 2018 г.
„Същевременно ние добре съзнаваме, че ако желаем България да стане пълноправен участник в процеса на реформи на европейско равнище, трябва да задълбочим допълнително собствените си реформи“, казал още управителят на БНБ.
По думите му България показва убедителни макроикономически показатели. „Повече от две десетилетия имаме парична стабилност. Обменният курс на лева е фиксиран към еврото и паричният съвет е непоклатим както в добри, така и в лоши времена. България поддържа като цяло балансиран бюджет и е известна с третото най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС. Банковият сектор е здрав“, заявил още Радев. Затова според него е логично да се очаква, че "страна с такъв опит следва да не бъде спирана, а да се приветства тръгването й по пътя към еврозоната.