Папа Франциск прие поканата на премиера Борисов да посети България

Свят

25-05-2018, 14:07

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Визитата на главата на Римокатолическата църква евентуално ще е през 2019 г.

Премиерът Бойко Борисов е поканил папа Франциск да посети България. Това стана ясно след аудиенцията му при главата на Римокатолическата църква. Очаква се папата да посети България евентуално следващата година.

„Догодина ще се подготви визита в България, Румъния и евентуално друга държава от Западните Балкани“, обяви премиерът. Най-малко 5 месеца са необходими да се подготви посещението на папата. Папа Франциск е коментирал, че премиерът много вярва в посещението му в България и дори си е записал, че е поканен на лист. Предадена е и официална писмена покана.

„В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, се посочва в поканата до папа Франциск, съобщават от правителствената пресслужба.

Във Ватикана премиерът бе посрещнат с военни почести от швейцарските гвардейци. Последва среща на четири очи между премиера и папата.

Премиерът Бойко Борисов подари на главата на Римокатолическата църква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. От своя страна Папа Франциск подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти