Премиерът носи три подаръка на папа Франциск

Политика

25-05-2018, 08:15

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Борисов днес е на аудиенция с главата на Римокатолическата църква

Днес премиерът Бойко Борисов ще бъде на аудиенция с папа Франциск по подов 24 май. За празника българска делегация посещава Рим и се среща и с главата на Римокатолическата църква.

Традицията повелява и да се носят дарове. Тази година премиерът ще подари на папата картина на художника Павел Митков, изобразяваща св. Иван Рилски и пещерата, в която е живеел, копие от Четвероевангелието на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък, за да бъдат засадени във Ватикана.

През 2017 г. на аудиенция във Ватикана бе президентът Румен Радев, който поднесе на папата копие от икона на Кирил и Методий и книга на папа Йоан Павел XXIII, който преди да стане папа, бил представител на Ватикана в България и я е популяризирал.

През 2016 г. българската делегация бе водена от президентът Росен Плевнелиев, който подари на папата копие на голяма икона на Св. Климент Охридски и на неговото житие.

През 2015 година Борисов подари на папа Франциск изкусна дарохранителница с камък от гроба на Свети Иван Рилски.

За първи път тази година българската и македонската делегация ще бъдат заедно на аудиенция при папата. Папа Франциск обаче ще разговаря по отделно на четири очи с двамата премиера – Бойко Борисов и Зоран Заев.