Министър Кралев: С новия закон трябва да пресечем спортното хулиганство - bulgaria.utre.bg

Министър Кралев: С новия закон трябва да пресечем спортното хулиганство

24 май 2018, 17:17 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    ММС

Хората, които изпразниха стадионите са известни на полицията, каза спортният министър

„Заразата на футболното хулиганство вече тръгва и по другите спортове. Вече не говорим за футболно хулиганство, а за спортно хулиганство. Хората, които направиха така, че стадионите да са полупразни, а родителите да не водят децата си на мачове, са едни и същи и са добре известни на полицията.“ Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред телевизиите БНТ и BIT.
Спортният министър беше категоричен, че трябва да бъде направен добър закон за спортното хулиганство. „Това не може да продължава. Вчера посегнаха на баскетбола, утре ще посегнат на волейбола, на други спортове”, каза Кралев.
Министърът беше категоричен, че всички ангажирани с казуса страни и институции трябва да поемат своята отговорност за решаване на проблема.
„МВР не бива да бяга от своята отговорност, защото охраната на спортните събития няма как да е ефективна само със стюарди. ММС и Общините трябва да съдействаме за оборудване на спортните съоръжения. Клубовете трябва да работят с фенклубовете и със стюардите. Медиите имат отговорност да възпитават нетърпимост към подобни събития. Цялото общество трябва да реагира”, допълни Кралев. И отново подчерта, че трябва да се засили индивидуалната отговорност и нарушителите да не бъдат допускани до спортни събития.
„Миналата седмица имаше сериозен проблем и на гала вечер на бойни спортове в Пловдив. Същите хора, които тровят футбола от години, вече посягат и на другите спортове. Тези 8 души, които ги хванаха тогава, получиха присъди пробация. Същите тези утре ще бъдат на стадионите, в залите, ще хвърлят бомбички, ще замерят съдиите и състезателите”, допълни министърът. Той обаче е на мнение, че недопускането на гостуващи агитки по време на мачовете не би било правилно.
„Това ще осакати спорта. Всеки има право да гледа любимия си отбор. Въпросът е тези индивиди, които нарушават спокойствието на останалите и застрашават сигурността в залата или на стадиона, да не бъдат допускани”, смята министър Кралев.
Той даде като добър пример за подкрепа на любимия отбор финала за Купата на България между „Левски” и „Славия”. „При 30 000 фенове на „Левски” нямаше нито един инцидент, въпреки негативния развой на мача. Само пълна подкрепа от първата до последната секунда. Само знамена и хореография без бомби, факли и димки. Атмосферата беше невероятна, като на всеки един стадион от Западна Европа. Така трябва да бъде на всяко едно спортно състезание, не само на футболните мачове“, заяви министър Кралев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета