„Газпром” избегна милиардни евро глоби, споразумя се с Европейската комисия

Портфейл

24-05-2018, 16:44

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

Руският енергиен гигант "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия и така избегна плащането на огромни глоби заради нарушения на правата на ЕС. Санкциите можеха да достигнат 10 на сто от световния годишен оборот. Компанията обаче се задължава да промени поведението си с цел в Централна и Източна Европа, съобщиха от представителството на ЕК у нас.
Европейската комисия налага на "Газпром" редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия.
"Газпром" е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от Централна и Източна Европа. През април 2015 г. Комисията изпрати изложение на възраженията до "Газпром". В него се посочва предварителното становище на Комисията, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша).
С днешното решение на Комисията се слага край на тази практика на "Газпром". Освен това на "Газпром" се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно- и източноевропейските газови пазари.
Освен това руската компания ще трябва да премахне ограниченията пред клиентите си по отношение на препродажбата на газ през граница, а клиентите ще имат право да поискат по-ниска цена при отклонение от референтната в Западна Европа. При несъгласие от „Газпром” ще следва арбитраж.
„Вярваме, че решенията взети днес са най-добрите за нормално функциониране на целия европейски газов пазар“, заявиха от компанията в изявление.