Борисов и Заев: 24 май е празник на всички славяни

Политика

24-05-2018, 14:15

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

За първи път в историята-България и Македония почетоха заедно паметта на братя Кирил и Методий

24 май показа, че вместо да се караме, е по - добре заедно да честваме братята св. св. Кирил и Методий. В този ден не трябва да се натъжаваме, трябва всички да се радваме. Това каза премиерът Бойко Борисов, който заедно с македонския си колега Зоран Заев се преклониха пред гроба на свети Кирил в Рим и в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през 867 г. папа Адриан II посреща Светите братя и благославя делото им.

„Върнахме се в дипломацията и в историята векове назад. Светите братя Кирил и Методий са били изключителни дипломати. Те е трябвало да убедят папа Адриан II, че тази писменост трябва да отиде им към Моравия и да се разпространи. Тогава са произнесли и най-силните думи :“Господ толкова ли е слаб, че да се пише само на три езика“. Така са получили благословение.“, сподели Борисов.

Зоран Заев подчерта, че мисията на двамата братя е била за всички славянски народи.

„Затова днес, с общото поклонение, ни потвърждаваме нашето искрено приятелство и заедно по целия свят изпращаме посланието на Кирил и Методий за диалог и разбирателство. Мисията им е била над национална и е целяла обединение. Това е един от първите примери на обединение на различните култури, но и уважаване на различията.“, каза Заев.

За първи път на 24 май българска и македонска делегация честват заедно празника.