С празнично шествие софиянци отбелязаха 24 май

Общество

24-05-2018, 12:18

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Тържествена церемония имаше пред Националната библиотека

С празнично шествие и тържествена церемония пред сградата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" стотици столичани отбелязаха Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. На събитието присъстваха президентът Румен Радев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова , министърът на образованието Красимир Вълчев и депутати.

"По пътя на духа и знанието всички ние българите имаме едно щастлива орис - нашият език", това заяви президентът Румен Радев в поздравителното си слово. Държавният глава отбеляза, че ако искаме децата ни да растат в страна на знанието, трябва да сме непримирими към невежеството. 

"Това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация. Защото в него всяка буква и всеки символ има своя смисъл и място", подчерта Радев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че 24 май е нашият просветен Великден. Тя се обърна към децата с думите:  "Смартфоните не са по-умни от вас. Нито могат повече от вас. Не им давайте да управляват живота ви". 

Столичният кмет бе категорична и че зад всички допълнителни финансови средства, отпуснати за учителите, стои една голяма цел - да се възроди учителската професия.  "Да върнем онзи заряд на учителите, който винаги са имали", каза още тя. 

"Искрено вярвам, че най-истинската кауза, която може да обедини нашата обща енергия и стремеж е образованието. Колкото и да е странно дори тежките спорове кой автор да отпадне от учебниците са доказателство затова", обясни Фандъкова.