50 спасени от „модерно робство" във Великобритания, има още хиляди жертви

Свят

24-05-2018, 11:13

Снимка:

Freeimages/Hector Landaeta

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

При операция на полицията са задържани 10-ма души

50 души са спасени от „модерно робство“ във Великобритания, а 10 са задържани за експлоатация на хора. Това съобщава британската полиция след едноседмична операция на Службата за контрол на сезонния труд и трудовите злоупотреби и Националната агенция за борба с престъпността.

„Тези координирана действия бяха насочени срещу разрушаването на изградена мрежа за експлоатацията на труда ", заяви Рой Маккомб, заместник-директор на Националната агенция за борба с престъпността.

Най-малко 13 000 души във Великобритания се смятат за жертви на съвременното робство, използвани при принудителен труд, сексуална експлоатация или домашно робство. Полицията твърди, че истинската цифра обаче е много по-голяма.

Принудителната работна ръка съставлява около една трета от жертвите на робството във Великобритания и най-често включва мъже от България, Чехия, Естония, Полша, Румъния и Словакия, пише Ройтерс.

Миналата година в страната са подадени сигнали за предполагаеми жертви на робски труд, повече от 2016 г., когато сигналите са били 3804. Те са били свързани с различни дейности като работа в салони за красота, на строителни обекти, във фабрики, ферми и автомивки.