Инфлацията и законодателството – основни предизвикателства за влизането ни в еврозоната - bulgaria.utre.bg

Инфлацията и законодателството – основни предизвикателства за влизането ни в еврозоната

23 май 2018, 15:49 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Freeimages/Oliver Isailovic

Доклад на ЕЦБ разглежда готовността на 7 държави-членки и отчита напредъка им за еврото

Инфлацията и законодателството са най-големите предизвикателства за влизането на България в еврозоната – това показва доклад на Европейската централна банка, който разглежда готовността на страните-членки да приемат еврото. Докладът обхваща България, Чешката република, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Основен извод от него е, че седемте държави-членки на ЕС са постигнали напредък в изпълнението на критериите за приемане на еврото, но никоя не изпълнила всички критерии.

Конкретно за България се посочва колебливата инфлация през последните 10 години. Затова ЕЦБ изказва загриженост за устойчивостта на инфлацията. За да се предотврати натрупването на прекомерни ценови натиск и макроикономическите дисбаланси, процесът на догонване трябва да бъдат подкрепени от подходящи политики, се посочва в доклада.

Българското законодателство не отговаря на всички изисквания за независимост на централната банка, паричната забрана и правната интеграция в Евросистемата, се посочва още от ЕЦБ.

Отбелязва, че страната ни спазва Маастрихтските критерии, затова съветът е да се продължи с Разумна фискална политика и допълнителни фискални реформи.

 

Етикети
еврозонаЕЦБ


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета