Съдът решава ще остане ли Иванчева кмет на „Младост“

Крими

23-05-2018, 12:34

Снимка:

България утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Клисуров назначи арх. Румен Русев за кмет на Младост

Подписвала документи и управлявала района от следствения арест

Дали ще остане кмет на столичния район „Младост“ или ще бъде отстранена от длъжност Десислава Иванчева. Това ще решат днес магистратите от Специализирания наказателен съд. Спецпрокуратурата внесе искане за отстраняването от длъжност на Иванчева и заместничката й Биляна Христова – Петрова. Двете са зад решетките от 17 април, след като бяха задържани по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери. Според прокуратурата Иванчева поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 500 хил. евро, за да придвижи разрешението му за строеж.

До искането за отстраняване от длъжност на кметицата се стигнало, след като било установено, че Иванчева е изготвяла документи от килията. Според държавното обвинение тя давала документите на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация. По закон такива лица са адвокатите и роднините по пряка линия на задържания.
По този начин Иванчева е осъществявала от следствения арест действия, насочени към реално упражняване на правомощията на кмет на район, въпреки задържането й под стража.
В началото на май стана ясно, че временно изпълняващият длъжността кмет на "Младост" Владимир Клисуров официално е подал оставка, а управлението на района се поема от другия заместник- кмет, архитект Румен Русев. Междувременно Общинската избирателна комисия в София продължава да заседанията си по сигнал от 2016 г. за документи с невярно съдържание. От там обаче не е взето решение за прекратяване на правомощията на Иванчева.
Ако правомощията на районния кмет бъдат прекратени, се правят нови избори за кмет, който довършва времето до края на мандата на отстранения.