Протести „за“ и „против“ АЕЦ „Белене“

Политика

22-05-2018, 19:54

Снимка:

Плевен утре

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Привърженици на АБВ искат проектът да бъде подновен, а от "Демократична България" са против

Два протеста се провеждат паралелно тази вечер в столицата. Привърженици на изграждането на АЕЦ „Белене“ и граждани „против“ ядрената централа се събраха пред Министерски съвет. За положително развитие на ядрената енергетика са от АБВ , против са от "Демократична България". Аргументите на партията „за” са ,че проектът е изгоден за страната и ще защити енергийната и националната ни сигурност.
Противниците на АЕЦ „Белене“ настояват проектът да не се възобновява, защото е икономически несъстоятелен и технологично остарял.
Георги Първанов настоя за подновяване на проекта за строежа на централата, но и за държавно участие в строежа. Това било гаранция за сигурността и за политиката на държавата. „Идеята на протеста е отново да дадем своето рамо за това да падне мораториумът в Народното събрание, да се ускори строителството и в бъдеще да имаме нова атомна централа „Белене”, която ще даде чиста енергия, ще осигури много работни места, ще може да генерира инвестиции в бюджета и българската икономика за десетки милиарди“, каза Първанов.
От "Демократична България" пък смятат, че АЕЦ "Белене" няма финансова обосновка и досега е довел до източване на милиарди. "Тук сме, за да покажем че в България наистина има граждани, които искат Европа. Тук сме, за да поискаме оставката на Борисов", заяви един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов.
Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" беше въведен от Народното събрание през 2012 г. Преди дни премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира идеята за рестарт на АЕЦ „Белене“.