САЩ: Северна Корея да не си играе с Тръмп

Свят

22-05-2018, 09:08

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Американският президент се допитва до съветниците си дали да участва в срещата с Ким Чен-ун

„Голяма грешка ще е, ако Ким Чен-ун мисли, че може да изиграе Доналд Тръмп“, това предупреждение отправи вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в интервю за Fox News. Той бе категоричен и че Доналд Тръмп няма да се поколебае да напусне срещата. „Президентът не мисли за ПР-а, а за мира“, заяви още Пенс.

На въпрос, ако не бъде постигната договорка между Тръмп и ким Чен-ун, дали тогава единственият възможен ход остава военния, Пенс заяви, че той никога не е отпадал. По думите му САЩ са отворени за дипломатическо решение на проблема и настояват за пълното отказва на Северна Корея от ядрените оръжия. Вицепрезидентът обаче подчерта, че няма да бъде толерирана страна, която притежава ядрени оръжие и балистични ракети и заплашва Вашингтон и съюзниците й.

Миналата седмица Пхенян смени тона и предупреди, че среща може и да няма. Повод бе споменаването на либийския модел. Пенс обясни, че Тръмп е бил ясен – Ким Чен-ун би имал съдбата на Кадафи, ако не се стигне до сделка.

Появи се информация и че самият президент вече се допитва до свои съветници дали да участва в срещата с Ким Чен-ун след смяната на тона.

Експертът по сигурността Хари Казианис коментира за Fox News,  че за него уговорената среща е мъртва, тъй като двете държави са твърде отдалечени една от друга.