Половината българи смятат, че не е нужно да четеш много, за да живееш добре

Общество

21-05-2018, 15:19

Снимка:

Freeimages/Deborah Krusemark

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Повечето хора имат проблем с правилото за пълен и кратък член, показва проучване на „Галъп“

Почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член – този извод се прави от проучване на „Галъп“, проведено в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Социолозите са задали въпроса как е правилно да се пише „Магазина се премести“ или „Магазинът се премести“. Анкетираните имали избор да избират и вариант „И двете са верни“. Оказва се обаче, че почти половината българи не знаят как се пише.  „53% знаят, че се пише „Магазинът се премести“, но останалите или мислят, че е „магазина“ (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Оказа се, че младите хора отговарят по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години и хората с по-високо образование.

Абитуриентските балове и начинът, по който се провеждат, не са харесвани от 56% от пълнолетните българи, сочи проучването. 27% се изказват позитивно, останалите се колебаят. Младите обаче по-скоро го харесват.

Стряскащ е фактът, че малко над половината население е на мнение, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре. Зад тази тези застават 53% от хората, 35%не се съгласяват. Останалите се колебаят.