ГЕРБ даде на прокурор Таско Ерменков

Политика

21-05-2018, 14:46

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Заради „отровната“ вода- до 15 години затвор грозят депутата от БСП

В прокуратурата беше внесен сигнал срещу депутата от БСП Таско Ерменков. Причината е публикация на червения депутат във Фейсбук, в която твърди, че водата в София е "отровна“ и предизвиканият смут от това изказване. Сигналът до главния прокурор Сотир Цацаров бе внесен от депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков.

Партия ГЕРБ сезира държавното обвинение за престъпления по два члена от Наказателния кодекс (НК)- за разпространяване на невярна и заблуждаваща информация (чл. 326) и за деяние с цел тероризъм (чл.108а).

„Изявленията на Ерменков предизвикаха страх и смут“, обясни народният представител Кирилов. Юристът разкри, че за второто посочено престъпление се предвижда до 15 години затвор. И допълни, че престъпленията са тежки, от общ характер, така че главният прокурор би могъл да поиска снемане на имунитета на Ерменков.

Според ГЕРБ твърденията са предизвикали сериозна обществена опасност сред 2 млн. граждани на София, които през почивните дни са живели в страх, въпреки своевременното опровержение на различните институции. От ГЕРБ питат и дали фалшивата новина е дело само на Ерменков или е част от стратегията на БСП.

"Не може политик да си позволява да употребява такива фалшиви новини за елементарни политически действия. Действията на Ерменков са провокация към националната сигурност на България. Като депутат той можеше да провери всичко. Има достъп да всякакви служби, вместо да прави такива злоумишлени действия срещу националната сигурност", каза депутатът Биков. Той подозира координирана акция на БСП, защото по същото време кметът на Шумен е разпространил подобни слухове за облъчване на гражданите с радиоактивни елементи.

"Искаме БСП да поиска оставката на Ерменков и ако не я даде, да го изключат от парламентарната си група", категоричен бе Биков.

В отговор Кирил Добрев от БСП коментира, че всеки може да иска оставката на всеки. Според него Таско Ерменков само е задавал въпроси. Утре в БСП ще обсъждат въпроса с поста на Ерменков и водата на София.

Вчера “Софийска вода“ увери, че питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Столичната община пък обяви, че ще внесе сигнал до прокуратурата за разпространяване на фалшива информация и искане виновните да бъдат издирени.