Главният архитект на София: Градът ни прилича на битпазар

Политика

21-05-2018, 14:37

Снимка:

България утре

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Здравко Здравков е глобен два пъти заради отказа да се строи небостъргач в „Стрелбище“

Градът ни прилича на битпазар. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по време на отчета си за втората година, откакто бе избран на поста. Повод за коментар са рекламите по сградите в столицата. Вече е приета наредба за градското пространство, която ограничават рекламите по фасадите на търговските обекти.

 „Бумът на строителството в София е очевиден и е факт, в същото време всички желаят нещата да се случват по-бързо“ поясни Здравков.

Архитектът разбрал от медиите, че има образувано дело срещу него заради отказа му да изпълни съдебно решение и да одобри строеж на небостъргач в кв. "Стрелбище“.  До момента той е глобяван два пъти заради отказа си да издаде документа за започване на строеж на високата сграда. Първата глоба е от 1 000 лв., а втората 13 000 лв. 

На въпрос за задържаната за подкуп кметица Десислава Иванчева, архитектът заяви, че е получавал жалби непрекъснато. „В приемните ми дни 1/3 от хората идват от район „Младост“, уточни той.

Здравков засегна темата и за недвижимото културно наследство, като поясни,  че трябва да се намери и друг работещ механизъм за запазването на паметници на културата. Сега действащият наказва с глоби собственици на такива имоти, но според архитекта това не е достатъчно. 

Той обясни и какви ще бъдат малките и краткосрочни мерки,  за да стане София град на хората. Сред тях са премахване на паркираните автомобили около площад „Света Неделя“, повече места за пешеходци и велосипедисти. Предвижда се и до края на 2019 година да бъде готова и обновената сградата на бившата топлоцентрала на НДК, като идеята е мястото да се превърне в център за култура и изкуства. В 6 училища ще бъдат направени чисто нови спортни зали, които да бъдат използвани и от гражданите. Търсят се варианти и за разполагане на пешеходни пасарелки на софийския околовръстен път.

Здравков посочи, че има идея метрото да бъде удължено от Бизнес парк София в посока Околовръстния път и така в бъдеще да стигне до лифта на Симеоново. Както и от метростанция „Черни връх“ да се стига до Студентски град.