Зам.-министър Колева: Ще се справим с футболното хулиганство

Спорт

21-05-2018, 14:19

Снимка:

Министерство на младежта и спорта

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Откриха петата международна научна конференция „Спорт и сигурност“

„Темата за сигурността и спорта е много актуална и в същото време много чувствителна за българското общество. В последните няколко седмици станахме свидетели на напрежение във футболните дербита и за инцидент със служител на МВР на стадиона. Ние работим много усилено с колегите от МВР, Народното събрание, БФС и НСА за това да преодолеем проблемите с футболното хулиганство.“ Това заяви заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Тя участва в откриването на петата международна научна конференция „Спорт и сигурност“ (21 – 22 май). Форумът се организира от НСА „В. Левски“ съвместно с факултета за спорт към университета „Юнион – Никола Тесла“ (Белград) с подкрепата на Столична Община и в партньорство с ВА „Г. С. Раковски“, Академия на МВР, СДВР, НСО и БФС.
Зам.-министър Колева припомни, че министърът на младежта и спорта Красен Кралев работи много активно за изработването на конкретни мерки за борба с хулиганството.
„Убедени сме, че тези мерки ще дадат реални резултати и ще бъде приет нов закон за футболното хулиганство. Но нека да кажем ясно – темата за сигурността в спорта в никакъв случай не се затваря с въпроса за футболното хулиганство, а се отваря от него. Силно се надяваме, че тази конференция ще даде принос за това да се преборим с проблемите в сигурността“, допълни тя.
Зам.-министър Колева призова представителите на академичната общност и на всички организации и държавни институции, които участват в конференцията да подпомогнат работата за по-добра сигурност в спорта със споделяне на знания, идеи и добри практики.
В петата международна конференция „Спорт и сигурност“ участват представители на 13 университета на Балканите. Те ще подпишат меморандум за сътрудничество в областта на спорта.
„Този меморандум ще допринесе за интеграция на Балканите и обединяване на усилията на всички, за да остане спортът това, което трябва да бъде, а именно – спорт в един мирен свят, спорт – празник за всички нас“, завърши Ваня Колева.
Конференцията бе открита от проф. Пенчо Гешев, ректор на НСА „В. Левски“. Приветствие към участниците отправи началникът на отбраната на Република България ген. Андрей Боцев. Зам.-кметът на Столична Община Тодор Чобанов прочете поздравление от името на кмета Йорданка Фандъкова.
В конференцията участват главният секретар на МВР Младен Маринов, началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген-майор Груди Грудев, началникът на НСО ген.-майор Данчо Дянков, зам.-директорът на СДВР Антон Златанов, ректорът на Академия МВР Неделчо Стойчев, организационният секретар на „София – Европейска столица на спорта 2018“ Анатоли Илиев, заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев и др.
Темата на настоящото издание на конференцията е „Съвременни тенденции на сигурността в спорта“. Водещ лектор е международният експерт по антитероризъм полк. Амир Горен от Израел, член на УС на Академия за сигурност в щата Невада (САЩ) и експерт по антитероризъм към МО и МВР на Република България.