Радев иска Русия да участва във възобновения проект АЕЦ „Белене“

Политика

21-05-2018, 14:12

Снимка:

президентство

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Президентът се надява и на пряка доставка на руски газ през Черно море

Надявам се нашите правителства ще преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. Това заяви президентът Румен Радев при срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Москва. Той настоя и Русия да участва във възобновения проект АЕЦ „Белене“.

„Русия винаги е била стратегически партньор в енергийния сектор като доставчик на природен газ, петрол и ядрено гориво, като участник в модернизацията и подкрепата на атомните електроцентрали в България. Сигурността на енергийните доставки е много важен въпрос за България и Европейския съюз, затова се надявам, че нашето правителство ще преразгледа възможността за директни доставки на газ от Русия през Черно море. Също така възобновихме проекта на АЕЦ "Белене" - българският парламент и българското правителство приеха това решение. Ще се запознаете с напредъка на този проект. Възобновяването на проекта предполага и участието на Русия.“, заяви президентът.

За задълбочаване на икономическите и търговски отношения се обяви руският министър-председател. Медведев подчерта и че очаква в близко бъдеще Русия да бъде посетена и пт премиера Бойко Борисов.

Радев е на двудневно посещение в Русия, като утре ще се срещне и с руския си колега Владимир Путин в Сочи.