Розопроизводителите се отказват от протестите

Общество

20-05-2018, 17:31

Снимка:

Freeimages/ingela nordlund

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рози по асфалта – производителите на протест

Държавна помощ „де минимис“ за розопроизводителите

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Цената на розовия цвят да гарантира поне минимална печалба за розопроизводителите. Това призова министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след 3-часова среща с собственици на розови насаждения, преработватели, кметове и депутати.

Дестилериите, които преработват розов цвят ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети, стана ясно още след срещата.

В момента повечето дестилерии работят на максимални обороти като изпълняват договорите си с регистрирани производители. При възможност и свободен обем те поеха ангажимент да изкупят и още количества. Всички се обединиха, че проблемите тази година са следствие от свръхреколта от розов цвят, която се дължи на ръст на насажденията с 22% за последните 2 г. и добри климатични условия. Освен това има и значителни количества непродадено розово масло от миналата година. Това е довело и до натиск върху изкупните цени и намалението им спрямо предходни години.

Министерството не може да определя изкупни цени, но моят апел към преработвателите е тя да покрива себестойността и не по-малко от минимална печалба за производителите, каза министър Порожанов. За да бъдат подпомогнати стопаните в кризисната ситуация ще бъде отпусната и държавна помощ „де минимис“. Тя обаче може да бъде предоставена само на регистрирани земеделски производители.

Всички участници в срещата се обединиха за нуждата от регулация по веригата на производството и преработката на рози. За целта предстои да бъде подготвен законопроект за розата, който да бъде приет с максимален консенсус от всички политически сили в Народното събрание.