Медии изнудвали фирми за реклама, иначе започвали да ги клеветят

Общество

18-05-2018, 19:20

Снимка:

Кадър/БНТ

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бизнесът настоява за защита от фалшивите новини

ВМРО обещават законодателство, което да пази фирмите от фалшиви новини

Има случаи на медии, които открито рекетират компании за сключването на рекламни договори. В случай на отказ бизнесът ставал обект на клеветнически кампании от фалшиви новини. Това каза пред БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки.

„Нашият интерес е да има българско производство и предприемачи – някакви хора да работят в България и да изказват пари. Излиза някой и казва не яжте това мляко или този салам. Подозираме че ги изнудват за реклама. В Германия, Франция, Белгия не е така. Ако някой застраши фирма или марка си носи финансовата отговорност“, коментира Джамбазки.   

В момента големият проблем е, че липсва нормативна уредба, която да позволи на юридическите лица да водят дела за клевета срещу себе си. А опитите за това са свързани с доказването на финансови загуби.

„Как да докажеш, че някой е отишъл в магазина и е решил да не си купи определено мляко? Като какъв ще го докажеш? Гадател? Специалист по всичко?“, попита евродепутатът.

Зам.-председателят на ВМРО обеща парламентарната група, част от която е партията, да разработи и внесе законови поправки, които да гарантират защита на фирмите. „Искаме да затворим вратата на рекетьори и фалшиви новини. Анализираме какъв би бил оптималният вариант“, обеща той.

„Проблемът е налице“, коментира и социологът Първан Симеонов. Той сподели, че от антикампании в медиите страдат включително той и неговите колеги, тъй като в тяхната сфера репутацията от първостепенно значение. „Галъп“ са направили и проучване по темата, възложено от „Съюз произведено в България“.

„55% от анкетираните знаят за фирми, засегнати от фалшиви новини . 80% не смятат, че законът защитава фирмите. 95% вярват, че медийните нападки са ненаказани, защото трудно се доказват щети в съда“, съобщи тревожната статистика социологът.