Крачка напред за акредитирането на антидопинговата лаборатория в София - bulgaria.utre.bg

Крачка напред за акредитирането на антидопинговата лаборатория в София

18 май 2018, 18:40 | Габи Иванова
  • Снимка:
    Министерство на младежта и спорта

Министър Кралев представи позицията на ЕС по време на заседанията на WADA в Канада

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в работни заседания на Управителния съвет (УС) на Световната антидопингова агенция (WADA) в Монреал, Канада. Той представи позицията на ЕС по време на заседанията на УС и присъства на заседанията на Изпълнителния комитет (ИК) на Агенцията. В състава на УС и на ИК са включени представители на Олимпийското движение и на правителства от цял свят. Техни членове са и министрите на спорта на Полша, Белгия и Румъния. 

По време на заседанията представителите на ЕС и Съвета на Европа потвърдиха желанието на България и Беларус да започне процесът за акредитация на антидопинговите лаборатории в двете страни. Комисията за медицина потвърди, че след четири години мораториум за лицензирането на такива лаборатории в Европа географският принцип отпада. Предстои процедурата да започне през есента след като антидопинговите лаборатории в София и Беларус бъдат предложени от Съвета на ЕС за акредитация. Представителите на ЕС в УС и ИК на WADA подкрепиха антидопинговата образователна програма и промените в Етичния панел, благодарение на които няма да се нарушават правата на спортистите при проверка от антидопинговите разследващи. 

Управителният съвет на WADA утвърди увеличаването на бюджета, за да повиши капацитета на Агенцията за предоставяне на чист спорт. По предложение на Европа УС одобри увеличение на бюджета с 8% на година за четири години. Основна част от средствата ще бъде съсредоточена върху напредналите области на антидопинговите научни изследвания. По думите на председателя на WADA Сър Крейг Рейди решението за получаване на това финансиране от страна на правителствата и олимпийското движение представлява признание за извършената работа и вот на доверие в способността на Агенцията да изпълнява своята мисия за защита на чистия спорт. 

В рамките на заседанието на Съвета бе докладвано, че ИК одобрява препоръката на независимата комисия, според която RUSADA остава несъответстваща на Световния антидопингов кодекс до момента, в който Русия изпълни двата неизпълнени критерия на Пътната карта за съответствие на RUSADA, а именно: отговорните органи за анти-допинг в Русия публично да приемат отчетените резултати от разследването на Макларън и Руското правителство да осигури достъп на съответните органи до съхраняваните образци и електронни данни в Московската лаборатория, които са запечатани поради федерално разследване. Кувейтският анти-допингов комитет, който не е спазил Кодекса от септември 2017 г., бе обявен за съответстващ, след като е изпълнил условията за възстановяване.
На 23 май 2018 г. /сряда/ министър Кралев ще ръководи заседанията на работна група „Спорт“ на Съвета на ЕС в Брюксел. Очаква се по време на заседанията той да докладва за взетите решения по време на работните заседания на WADA, където българският спортен министър представи позицията на ЕС.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета