В Смолян създадоха Трети за страната ученически гвардейски отряд (Снимки) - bulgaria.utre.bg

В Смолян създадоха Трети за страната ученически гвардейски отряд (Снимки)

18 май 2018, 17:53 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    bulgariautre.bg

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион освети знамето на Третия гвардейски отряд

Третият гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов” получи представителното си знаме на тържествена церемония в Смолян. Той се реализира по  инициатива на д-р Денислава Ангелова, която е председател на асоциация „Докосни дъгата”. През април т.г. тя запозна кметът Николай Мелемов с патриотичното и родолюбиво начинание.

На събитието присъстваха областният управител Недялко Славов, кметът Мелемов,  председателят на Общински съвет инж. Димитър Кръстанов, Илия Милушев – съветник на Президента по отбрана, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната, бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Националната гвардейска част, бригаден генерал Борислав Сертов – директор на служба „Военна полиция“, Мария Семерджиева – началник на РУО – Смолян, директорът на регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив – полк. Румен Тодоров, стотици ученици и граждани на Смолян.

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион освети знамето на Третия гвардейски отряд. Директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Надежда Горанова, кметът  Мелемов, областният управител  Славов и бригаден генерал  Йорданов забиха пирони в дръжката на знамето,  след което бригаден генерал Йорданов го връчи на гвардейците, които го предадоха на знаменосците от ученическия отряд с препоръката да го пазят чисто и неопетнено и те обещаха да направят това.

„Днес нашите млади гвардейци трябва да пазят и защитават своето знаме и ще намерят още една причина да учат повече, да бъдат достойни и честни хора и да останат в родината си. Днес е ден на гордост на патриотично вдъхновение и на почит към историята“, посочи в словото си Горанова. Тя изказа благодарности на всички, които са застанали зад патриотичната идея и са ги подкрепили за създаването на гвардейския отряд към училището.

Връчването на представителното знаме на Трети ученически гвардейски отряд към ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян е знаково за нашия град и за училището,  заяви по време на тържествената церемония  Мелемов.

Той подчерта, че Смолян е третият град с ученически гвардейски отряд, което е признание и чест за всички, които подкрепят  благородната идея. „Младите хората на нацията са най-голямото богатство и за нас е много важно да растете в среда, която възпитава в патриотизъм и всички ние да сме горди,  че сме потомци на древен и славен народ. Убеден съм, че ще запазите знамето чисто и неопетнено“, каза кметът Мелемов на младите гвардейци. Той допълни от името на смолянската общественост, че всички жители на града са горди и съпричастни към делата на будните младежи и подчерта, че те винаги могат да разчитат на подкрепата на община Смолян.

Пред младите гвардейци бяха прочетени поздравителни адреси от президентът Румен Радев и от министърът на образованието. Бригаден генерал Борислав Сертов връчи официален плакет на Служба „Военна полиция“ на директора на училището. Той пожела на младите гвардейци да са горди, че са родопчани и носят в сърцето си непобедимия родопски дух, да са горди, че са българи и носейки гвардейската униформа, да са верни на родината и да са готови да й служат.

Д-р Ангелова благодари на кмета Мелемов и областният управител Недялко Славов за синхрона и пълното съдействие, което са оказали за създаването на Третия гвардейски отряд в Смолян.

Бригаден генерал Илко Йорданов,  командир на Националната гвардейска част връчи Плакета на Националната гвардейска част и обясни, че в средата му грее Александровската  звезда, която е част от ордена „Свети Александър“, учреден от княз Александър Първи Батенберг през 1881 година, а от 1883 г и до днес тя се носи на гвардейския калпак и заедно с орловото перо е особен символ на гвардията. Той подари и картина, символизираща гвардейската униформа.

„Тук в столицата на гордата Родопа планина – видяла битки и победи, видяла робство, но и свобода, точно тук забихме поредния клин в антибългарщината, нихилизма и отричането на нашите корени, чрез този ученически гвардейски отряд. Това е връзката между армията и народа“, посочи в словото си  Иво Антонов . От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, той поздрави младите гвардейци, местната управа и всички, които обичат и милеят за българската армия и са помогнали за реализирането на този патриотичен акт.  „Тези млади гвардейци показаха на всички, че българският войнски дух от Аламидере – Родопската шипка, от хайдутите и воеводите не е загинал и ще продължи да живее“, заяви Антонов. Той пожела на младите гвардейци да носят с гордост униформата, да я предават, да пазят чисто и неопетнено гвардейското знаме.

„Това е значимо събитие за Смолян и е под патронажа на президента на България Румен Радев и с подкрепата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Този момент е повод за гордост и голяма отговорност“, каза в словото си  Славов и пожела на младите гвардейци да поставят България над всичко.

Празникът завърши с химна на българската армия „Велик е нашият войник“ и шествие на представителите на Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Смолян.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Региони