Ще се приложи ли либийският модел за Северна Корея?

Свят

18-05-2018, 11:15

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Тръмп е категоричен, че не се цели сваляне на режима в Пхенян

Ще последва ли съдбата на Либия Северна Корея и дали Ким Чен-ун ще бъде свален като Кадафи? Тези въпроси изникнаха, след като съветникът по национална сигурност на Тръм – Джон Болтън, предложи в Северна Корея да се приложи либийския модел.

А какво представлява той? През 2003 г. режимът на Кадафи се отказа от ядрената си програма. В замяна американските санкции срещу Либия бяха свалени. През 2011 г. в разгара на Арабската пролет, Кадафи е заловен и убит от бунтовниците, подкрепени от западните сили.

Тръмп обаче ясно излезе и заяви, че либийският модел няма да  се прилага към Северна Корея. „Либия беше унищожена“, така коментира американският президент случилото се в африканската страна. По думите му целта на срещата с Ким Чен-ун не е смяна на режима. Тръмп дори предлага да се подпишат гаранции, че севернокорейският лидер ще остане на власт.

Според Тръмп либийският сценарии ще се случи, ако САЩ и Северна Корея не постигнат споразумение по време на срещата.

Въпреки това изказването на Болтън за модела приложен в Либия предизвика гневна реакция в Пхенян и дори се чуха заплахи, че среща между Тръмп и Северна Корея може и да няма.