Каракачанов: Илинденска Македония е едно от имената, за което има съгласие с Гърция

Свят

18-05-2018, 09:45

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заев: Имаме опция за името на Македония

Вицепремиерът е против промените, засягащи българския транспортен бранш

„Илинденска Македония е едно от възможните имена, което е било обсъждано вчера между лидерите на Македония и Гърция. Също и Вардарска, Северна.“ Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV.
Вчера в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани македонският премиер Зоран Заев проведе среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас. След срещата Заев заяви, че двамата са се обединили около едно име, което ще бъде предложено и съгласувано в двете държави и публично оповестено, след това.
Според Каракачанов двете страни са стигнали „на една ръка разстояние” от решаването на дългогодишния спор. „Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония“, каза той.
„На срещата за Западните Балкани са се събрали несъбираеми неща – косовски президент и сръбски президент, гръцки и македонски държавни глави - водят разговори помежду си. България е един от факторите за стабилност на Балканите“, категоричен беше Каракачанов.
Той коментира и промените, които засягат българския транспортен бранш.
„Когато искаш да вземеш бизнеса на няколко източноевропейски държави, да фалираш хиляди фирми от Източна Европа и да оставиш десетки хиляди хора без работа, не ти трябва единството в ЕС и обясняваш как спели в кабините и си загрижен за хигиената им. Това е двоен стандарт. Но когато бизнес интересите ти са засегнати в Иран от предложението на САЩ за санкции и ембарго - търсиш единството на цяла Европа. Това, че сме в ЕС не ни прави мълчаливи папагали”, заяви той.