Теменужка Петкова: Вариантите за АЕЦ „Белене“ са три - bulgaria.utre.bg

Теменужка Петкова: Вариантите за АЕЦ „Белене“ са три

18 май 2018, 08:58 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    bnt.bg/ кадър

До края на годината започва търсенето на инвеститор, заяви енергийният министър

„Целта ни е до края на годината да бъде разработена процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белена" и да бъде даден старт на тази процедура. Ако се тръгне в посока реализация на проекта, той може да бъде реализиран до 7-8 години.“ Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.
След внесеното вчера предложение за проекта АЕЦ "Белене" най-работещият сценарий е реализация на активите, смята тя. „Това е така, защото отиваме към варианта, заложен още в началото на проекта АЕЦ "Белене". Имаме диверсифициране на пазарния риск, реализацията на проекта е единственият начин да възстановим всички извършени до момента разходи, да гарантираме енергийната си сигурност в дългосрочен аспект“, обясни енергийният министър.
Петкова описа и другите варианти, които не били достатъчно добри за страната ни.
Единият е да не се предприема нищо по отношение на оборудването, което притежаваме и активите, които притежаваме. „Ако този вариант се реализира и се върви по линията, че са дадени едни пари и няма нужда да се дават допълнителни, това би бил най-негативният вариант“, коментира тя.
Другият сценарий е да се продаде оборудването на трето лице, като тук е важна позицията на партньорите ни, които са конструктори и производители на оборудването. Това са колегите от "Росатом". "Анализът показва, че този вариант е почти невъзможен“, заяви Петкова.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета