Превозвачите вече се готвят за протест на 5 и 6 юни в Брюксел

Политика

17-05-2018, 16:54

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шофьори на тирове и автобуси с протестно шествие в София

Московски ги увери, че има шанс пакетът за мобилност да бъде коригиран

Товарните и автобусни превозвачи са готови да блокират движението в Брюксел, за да се обърне внимание на проблема, който се създава. Те обмислят вариант да протестират в града, където са основните европейски институции на 5 и 6 юни, стана ясно по време на мирното им шествие срещу пакета „Мобилност“.

Международните транспортни превози на стоки и пътници представляват 17 % от БВП на България. В този бизнес са заети 150 000 души, или доходите на толкова много български семейства зависят от неговия успех, подчертаха на протест пред НДК превозвачите.

„Никога браншът не е бил толкова обединен“, обяви Миролюб Столарски, управител на транспортна фирма. Той обясни, че днес българските транспортни компании са дали три знака на френския президент Макрон. Първият, със спрените ТИР-ове и автобуси в цялата страна. Вторият, с клаксони в 12 часа, и третият с морето от български знамена пред НДК. Надеждата на участниците в протеста е да накарат европейските лидери да преосмислят предложените промени. Транспортният бранш благодари за подкрепата на нашите политици и ги призова да останат единни в отстояването на българския интерес.

Министърът на транспорта Ивайло Москов се присъедини към протестиращите превозвачи и ги  увери, че има шанс „пакетът за мобилност” да бъде коригиран, както и че българското правителство стои зад тях. Той информира протестиращите, че до късно снощи той и премиерът Бойко Борисов са разговаряли с канцлера Ангела Меркел и с президента Еманюел Макрон, за да ги запознаят със ситуацията. Съветниците на двамата европейски лидери са получили задачата да намерят възможен и балансиран вариант. Министър Московски изрази увереност, че в Брюксел ще се постигне положителен резултат за българските превозвачи.

„Българското правителство и нашите евродепутати са зад вас”, припомни на протестиращите депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

„Не приемаме 150 000 българи да бъдат превърнати в мигранти“, подчерта от своя страна евродепутатът Ангел Джамбаски.

„Нашите превозвачи имат право спокойно да харчат парите си тук, в българската икономика. Това е тежък бизнес и ние успяхме да го развием при условията на общия пазар в ЕС. Сега с новите правила френски и германски компании посягат към него и искат да го откраднат“, коментира Джамбазки и призова протестиращите да го последват в Брюксел.