„Честно“ и „без лицемерие“ – евролидерите и ръководителите на Западните Балкани начертаха европейско бъдеще за региона

Юнкер и Туск благодариха на българското правителство за организирането на срещата

„Всички до един от дойдоха – уважение не към мен, а към българския народ. Никой не помни имената. Ще се помни че Председателството на България е успешно“. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София.

„Видяхте Вучич и Тачи си стиснаха ръцете. Символичната разходка по моста на влюбените на Тереза Мей, Меркел и Макрон. Заев и Ципрас също споделиха добра новина, може скоро да ни кажат, че имат споразумение“, подчерта премиерът.

„Отдавна не съм чувал без лицемерие, толкова честно да си говорят тези, които са „за“ и тези, които са „против“. Толкова страхове, толкова приказки в западните медии. 96 млрд. евро – ако бяха Западните Балкани една страна – колкото Словакия. И два дни радости и тъги – за население, по-малко от Румъния. Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре да са в преговори? Или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да усилят влиянието си?“, попита Борисов.

„Благодаря Бойко, благодаря на България“, обърна се на български председателят на Евопейския съвет Доналд Туск към домакина на срещата.

„Отне ни твърде много време – 15 години, затова решихме да се видим отново след 2 години в Хърватия. Ползотворна среща, това вече е топ приоритет за Европа. Съгласихме се да създадем по-добри условия за частни инвестиции и да намалим тарифите на мобилните оператори“, каза Туск.

Той е категоричен, че няма друго бъдеще за Западните Балкани освен Европейския съюз – път, който вече е предначертан пред тях.

Освен Декларацията от София за бъдещето на Западните Балкани, след срещата бяха подписани и други двустранни споразумения. Сред тях беше и договор за интерконектор между България – Сърбия.