130 000 души, заемащи публични длъжности ще декларират пари и имоти

Портфейл

17-05-2018, 12:12

Снимка:

Freeimages/ Luiz Fernando Pilz

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

За първи път нотариуси и частни съдебни изпълнители също подават декларации

130 000 души, заемащи публични длъжности, ще трябва да декларират пари и имоти до 8 юни. Новият режим бе установен с приемането на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Новост е, че и хора от частния сектор, чиято дейност е зависима от държавата, са задължени по този режим.
Декларацията е по-сложна и трябва на бъде подадена, както на хартиен носител, така и на електронен. В нея се изисква информация за права върху недвижими имоти, коли и други превозни средства, пари в брой над 10 000 лв. за всички членове на семейството, спестявания ( вкл. в инвестиционни фондове), задължения, пътувания в чужбина, платени от трети лица и т.н.
Над 1000 държавни органа ще приемат и проверяват декларациите в 6-месечен срок от подаването им. Всеки подал декларация има право до месец да я изтегли и да поправи грешки и несъответствия, които е открил сам.
Законодателната промяна цели да се сложат спирачки на корупцията. Всеки държавен служител на висок пост трябва да разбере, че имуществото му ще бъде периодично проверявано и сравнявано с предишното. Предвидените глоби са според позицията на нарушителите. За неподадени в срок имуществени декларации и за подадени, но с несъответствия в тях служителите от високите етажи на властта ще плащат глоба от минимум 1 000 лв., а тези от средните и ниските етажи– 300 лв.