Спасителният екип за Боян: Благодарим, българи, мотивирахте ни да вървим напред

Общество

17-05-2018, 11:02

Снимка:

Simrik Air

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Показаха намерените вещи на алпиниста (снимки)

„Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.“ Това написаха от хеликоптерната компания Simrik Air, които участваха в издирването на алпиниста Боян Петров до вчера. След 14 дни в неизвестност Боян не беше открит. Той изчезна при опит да изкачи връх Шиша Пангма в Хималаите.
„Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и неправителствената му част в Непал, на Министерството на вътрешните работи на Непал, които координираха в цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности за разрешаването на летене. Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия“, допълват от компанията. На страницата те качиха и снимки на вещите на Боян, които бяха намерени по време на търсенето.
"Боян е с нас в това да имаме вяра в собствените ни сили и да таим надежда за хубави неща. Ще се опитаме да анализираме терена. Надяваме се да открием някакви следи за това какво се е случило. Ще направим всичко възможно. ...Подозирам, че дневникът му е бил с него или поне няколко листа, които той обикновено пише. Той си води подробен дневник всеки ден и носи нагоре листа, които за съжаление са изгубени. Ще получим вещите му от базовия лагер. Ще видим какво има в компютъра му, в дневника", каза пред БНР Деян Петков, който организираше експедициите на българския алпинист.
"Този връх винаги ще си остане с възможно изкачване от Боян“, допълни той.