Захариева: Няма да преговаряме с Тръмп под натиск

Политика

17-05-2018, 09:28

Снимка:

EBS

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

ЕС остава в ядрената сделка

Оставане в ядрената сделка и пълна подкрепа за ЕК при търговските преговори със САЩ – това са основните резултати от вчерашната неофициална вечеря на лидерите на страните от евросъюза в София. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред бТВ.
„Ако не бяха успели да постигнат съгласие се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона. Лидерите останаха единни и решиха, че Европа ще остане в сделката докато Иран продължава да я изпълнява. До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката”, подчерта тя.
Единни са останали лидерите и по друга тема – търговските отношения със САЩ, които под ръководството на Доналд Тръмп започват да водят по-протекционистка политика с мита за ключови стоки.
„Никой не иска търговска война с Щатите”, подчерта Захариева.
Западните Балкани не са били обсъждани на вечерята. „Всичките европейски държави искат Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да постигат компромис. Как се вземат решенията в ЕС – само на базата на компромиси”, обясни външният министър.
Тя припомни, че все още в региона има над 12 отворени гранични въпроса.