Курц смята, че срещата в София ще даде нова динамика в отношенията Западни Балкани – ЕС

Свят

16-05-2018, 19:24

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Австрийският канцлер проведе среща със сръбския президент Александър Вучич

Очаквам срещата на върха в София между ЕС и Западните Балкани да внесе нова динамика при сближаването на държавите от региона и Съюза. Това заяви в София австрийският канцлер Себастиян Курц, който се срещна със сръбският президент Александър Вучич, пише македонската медия Плюс Инфо.

„Надяваме се, че подходът на Сърбия към ЕС ще продължи в положителна посока. Вучич започна редица реформи и има положителна икономическа тенденция. Искаме да видим същото и в други държави в Западните Балкани. Трябва да имаме страни, които водят, а Сърбия със сигурност е държава, която е заложена на карта“, заяви Курц.

Австрийският канцлер подчерта и че целта на ЕС е да приветства нови членки от Западните Балкани през 2025 г.

Александър Вучич пък посочи, че очаква срещата в София да определи ясно, че пътят на Западните Балкани е към ЕС, макар да има още много работа.

Той отбеляза, че Сърбия е на европейския път в продължение на 18 години и макар да има напредък, не може да гарантира, че ще стане част от ЕС до 2025 г.

„Зависи дали ще решим нашите отворени въпроси и дали ЕС ще реши проблемите си. Надяваме се да имаме по-добро бъдеще. Знам, че този път няма да е лесен, защото пред нас има голяма пречка, а това важи и за Косово“,каза Вучич.