Борисов: Дано Вучич и Тачи си стиснат ръцете, рискът за ЕС е нулев

Жозеф Дол: Борисов може да помогне на ЕС за Западните Балкани, никой друг не познава региона така

„Надявам се президентите Вучич и Тачи да си подадат ръка и да покажат, че Балканите могат да бъдат не по-малко цивилизовани от двете Кореи“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на Срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП).

„Рисковете на Европа от приобщаването на Западните Балкани са нула. В противен случай подобен конфликт, какъвто беше Косово, Сребреница и др., с техните хиляди жертви и още ненамерени гробове – дали е по-добре за Европа?“, категоричен е премиерът. Според него срещата е безспорен успех за България.

„Що се касае до Балканите – не съм вярвал, че след 15 години затишие ще е възможно отново да сложим региона на масата. Избрахме най-трудното в Европа, защото този регион в близките 20 години е генерирал много проблеми, смърт и разрушения. Днес говорим дали да прегърнем този регион, който е една държава с брутен продукт колкото Словакия и с население колкото Румъния и с шест правителства“, каза той.

Според председателя на ЕНП Жозеф Дол Борисов може да помогне на ЕС за приобщаването на Западните Балкани, защото никой не познава региона по-добре от него.

„Скъпи приятелю, Бойко, ние сме тук в София във връзка с Българското председателство и трябва да кажа, че никога няма да забравя вашата партия заради работата, която вършите. Мога да кажа, че това председателство ще бъде много голям успех. Политическото семейство на ЕНП е във вашата столица днес, тук сме за да подкрепим нашия приятел. Но също така да говорим и за това, което не се знае от Европа достатъчно добре - Западните Балкани“, обърна се Дол към българския премиер.