Фандъкова: Столична община ще инвестира над 1 млн. лв. в Шейново тази година

Животът

16-05-2018, 16:51

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

За последните 2-3 години около 3 млн. лева са инвестирани в оборудване и ремонти на общински болници

Тази година Столична община ще инвестира в болница „Шейново“ над 1 млн. лева. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представяне на нова апаратура в болница „Шейново“, предаде Агенция "Фокус".

„За нас от Столична Община инвестициите в общинското здравеопазване са много важни. Правим сериозни инвестиции в болнична инфраструктура. За последните 2-3 години около 3 млн. лева са инвестирани в оборудване и ремонти на общински болници. Само тук в болница „Шейново“ средствата са малко под 1 млн. лева, инвестирани в различни дейности“, допълни още тя.

„Болницата се включи и в скрининговата програма, която вече от няколко години реализираме. Този обновен кабинет е изключително важен за тази програма. Освен в оборудване, Столична Община дофинансира общинските болници с около 10 млн. лева годишно. Около 500-600 хиляди лева е ресурсът, който ежегодно се превежда на болница „Шейново“, каза още кметът на София.

„Скрининговата програма за рак на млечната жлеза е най-старата и се развива успешно. Освен нея, от тази година ние включихме и скрининг на простатата при мъжете, както и програмите по инвитро процедурите. Всички тези програми подпомагат финансово нашите болници. Във воденето на тази политика са изключително важни ръководствата на болниците. Много е важно как болниците оползотворяват този ресурс. За радост имаме чудесни специалисти, директорите привличат все по-качествени специалисти“, каза още Йорданка Фандъкова.

„Знаете, че „Шейново“ е една от най-предпочитаните болници при бъдещите майки, както и при жените като цяло. Освен оборудването, което виждаме тук, предстои цялостно енергийно обновяване на болницата. Спестените средства за отопление и осветление от това обновяване ще са сериозни. Тези спестени средства ще остават за болниците и тя ще може да ги използва както прецени. Също така немалка част от средствата от продажба на „Общинска банка“ по мое предложение бяха насочени към здравния сектор“, допълни още тя.